Sol och UV-strålning

Solen är nödvändig för allt livs existens, men den kan också vara skadlig för oss i för stor dos. Här får du lära dig mer om vad UV-strålning egentligen är och hur vi kan njuta säkrare av solen.

Beach Time

Vad är UV-strålning?

UV-strålning står för ultraviolett strålning och är något som både är livsnödvändigt och potentiellt skadligt. Den största mängden UV-strålning kommer från solen, men vi utsätts även för vissa konstgjorda källor, såsom skärmar och lysrör. UV-strålar är inget man kan se eller känna, utan vi märker enbart av effekterna av dem.

Sunflower

Typer av UV-strålar

Det finns tre typer av UV-strålar:

 

UVA

UVA utgör ca 95% av den ultravioletta strålning som når jorden. Den tränger långt ned i huden och ger ingen solbränna, men producerar däremot fria radikaler. Denna process kan leda till hudens åldrande, solallergi, pigmentförändringar och cellförändringar.

 

UVB

UVB utgör ca 5% av den ultravioletta strålning som når jorden. Denna strålning är starkare än UVA, men bromsas delvis av bl.a. moln och absorberas i det övre hudlagret, vilket bidrar till hudens pigment. För stor exponering för UVB-strålar kan leda till rodnad och solbränna och i vissa fall cellförändringar.

 

UVC

UVC-strålarna når aldrig jordens yta, utan absorberas av ozonskiktet.

Visste du att...

Solens UV-strålning är som starkast mellan klockan 12-15, då nästan 50% av dygnets totala strålning sker.

 

UV-strålningen är inte relaterad till temperatur, utan den kan vara lika stark en solig vinterdag.

 

UV-strålarna kan passera genom moln, glasrutor och tunnare tyger.

 

UV-strålarna kan reflekteras från ytor, t.ex. vatten, snö och metall.

Resting in the Sun
At the Beach

Positiva effekter av UV-strålning

Solens strålar är viktiga för vår hälsa, men vi bör utsätta oss för dem i måttliga doser. Bl.a. bidrar UV-ljuset till följande:

 

Normal ämnesomsättning

 

Cellernas syresättning

 

Normalt immunsystem

 

Produktionen av D-vitamin

 

Kroppens dygnsrytm

Hudtyper

Olika hudtyper reagerar olika på solen och bäst känner man själv sin hud. Generellt har personer med ljus hy och röda pigment störst risk för solskador, men även personer med mörkare hudtoner bör undvika överdriven solexponering. Alla hudtyper kan drabbas av cellförändringar, pigmentfläckar och åldrande orsakat av UV-strålning.

 

Anledningen till att mörk hud generellt tål solen bättre är att pigmentet i mörk hy fungerar som ett naturligt solskydd och kan delvis omvandla strålning till värme.

Hands
(64) Double Sun.jpg

Hjälp huden med betakaroten och blodapelsinsextrakt

NORDBO Double Sun är ett hudvårdande kosttillskott som kombinerar betakaroten från gröna mikroalger och blodapelsinsextraktet Red Orange Complex™.

Vid behov omvandlas betakaroten till vitamin A, medan överskottet lagras i underhudsfettet där det bidrar till hudens pigmentering.

Red Orange Complex™ utvinns ur tre sorters sicilianska blodapelsiner som är mycket rika på antioxidanter och kan bidra till att minska UV-relaterad påverkan i huden.

Läs mer om Double Sun här »